Stortinget har vedtatt at dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi, for å møte fremtidens operative utfordringer. Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens seks eksisterende radarlokasjoner skal videreføres.
—Nordkapp vil fortsette å være en sentral lokasjon i Norges luftradarkjede. De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord, sier Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg.
Forsvarsbyggs oppdrag er å planlegge og etablere eiendom, bygg og anlegg som svarer ut Forsvarets behov. Forsvarsmateriell har totalprosjektansvaret og er ansvarlig for teknologianskaffelsen. Luftforsvaret er bruker av radaranleggene.
Anlegget vil ikke være skjemmende for besøkende på Nordkapp-platået
Dagens radaranlegg skal erstattes av et nytt bygg med kuppel, som beskytter radaren for vær og vind. Det nye anlegget vil plassers rett ved det eksisterende, men noe lengre nordvest. Den eksisterende veien vil oppgraderes og bommen mot Europaveien vil bli beholdt.
—I sommer planlegger vi å oppgradere deler av adkomstveien til anlegget, grave ut tomt og etablere en midlertidig riggplass. Riggplassen vil bli tilbakeført til utmark når anlegget er ferdig. Det nye anlegget vil ikke være skjemmende for besøkende på Nordkapp-platået, sier Sneve.
Byggeperioden er satt til 2025-2028
Byggeperioden for radaranlegget på Nordkapp er satt til 2025-2028.
I byggeperioden vil det bli noe anleggstrafikk. Forsvarsbygg vil komme tilbake med mer informasjon før byggestart.
Hvorfor trenger Norge nye radarer?
Store deler av dagens radarer nærmer seg slutten av sin levetid og må fornyes for å møte framtidens utfordringer. Nye radarer gjør Norge tryggere fordi det vil gjøre oss bedre i stand til å oppdage og avverge ulovlig inntrengning i vårt nasjonale luftrom. Kombinert med bruk av kampfly og bakkebasert luftvern trygger det luftrommet vårt, og det styrker handlefriheten til de militære styrkene våre. Radarene bidrar med informasjon til NATO, og vil gjøre Norge til en bedre alliert.