Starten av året ble hektisk og med mye reisevirksomhet, noe som vil prege februar også. Alle reisene er ikke like langvarige eller har like lang reisetid, men reising spiser av tiden.
Tirsdag 3. januar 2023 arrangerte Vest-Finnmark Rådet sammen med nordnorske regionråd og fylkeskommunene seminaret “Fremtiden transportløsninger i Nord-Norge”, med nesten 100 deltakere. Her ble det presentert ulike utredninger og prosjekter som må hensyntas ved valg av fremtidens transportløsninger, det ble gitt innspill fra ulike bransjer på deres behov, og det ble gitt en løypemelding fra det pågående arbeidet med KVU Fremtidens transportløsninger i Nord-Norge og KVU Nord-Norgebanen. Statssekretær Johan Vasara i Samferdselsdepartementet redegjorde for regjeringens prioriteringer innen samferdsel, med et særskilt blikk på nord. Statssekretær Kristina Hansen fra Nærings- og fiskeridepartementet hadde en gjennomgang av regjeringens arbeid og innsats for fiskerihavnene.
Vest-Finnmark Rådet, ved alle ordførerne i de 7 medlemskommunene, et annet rådsmedlem og daglig leder, hadde gode møtedager i Oslo:
- 3. januar startet vi dagen med et møte med Runar Sjåstad og Marianne Sivertsen Næss. Drøftetingene gjaldt blant annet den geopolitiske situasjonen, energikrisen, befolkningsutvikling og tiltakssonen, boligsatsing, fiskeri- og havbruk og reiseliv.
- Etter lunsj 3. januar var Vest-Finnmark Rådet arrangementsansvarlig for seminaret "Fremtidens transportløsninger i Nord-Norge". Ny rekord med nesten 100 deltakere på seminaret, som vi arrangerte for 5. gang dagen i forkant av "Nord i Sør". Arne Hjeltnes leverte god og humørfylt møteledelse.
- Den 4. januar deltok vi på konferansen "Nord i Sør", der vi sammen med over 300 andre deltakere fikk presentert ulike perspektiver med utgangspunkt i dagens urolige verden. Her fikk vi blant annet løypemeldinger om status i ulike bransjer, innlegg som belyste dagens økonomiske og geopolitiske situasjon, samt en sesjon om utfordringer på infrastruktur og samferdsel.
- Ordførerne i Midt-Finnmark (Gamvik, Lebesby, Porsanger, Nordkapp) avslutta dagene med møte om bygdevekstavtale i kommunaldepartementet. Travle dager med mye relevant å både lære og drøfte.
Ordfører har også vært må farta mellom Alta, Lakselv og Honningsvåg denne. Læring og inspirasjon i regi av Arctic Race of Norway et par dager. Kommunalleder for tekniske tjenester, Lennart Karlsen, var med fra administrasjonen og deltok alle tre dagene. Sammen med kommunedirektør bretter vi opp ermene for å få på plass en prosjektledelse så vi kan komme i gang med planlegging og etablert det som trengs når sisteetappen går fra Kvalsund til Nordkapp 20.august.
Onsdag 18.januar var det eiermøte med FIMIL. Innføring av 14.dagers tømming, informasjonsspredning og andre spørsmål knytta til avfallshåndtering for husholdninger ble drøfte. Eiermøtet er ikke et vedtaksorgan, vedtak gjøres av styret. Ordfører har invitert daglig leder av selskapet til å gi informasjon i kommunestyret 28.mars.
Fra lunch denne onsdagen var det samarbeid om bygdevekstavtale der Porsanger, Gamvik, Lebesby og Nordkapp er tildelt en pilot. Det overordna målet med denne type avtaler er å bidra til bosetting, sikre tilgang på arbeidskraft og kompetanse, og bidra til utvikling av næringslivet i de minst sentrale distriktene.
Torsdagen hadde fylkeskommunen invitert til dialogmøte om regional transportplan. Det ble gitt innspill om veier, rassikring, fly og havner. Fylket sender planen på høring 6.februar og kommunen passer på at vi spiller inn det som vedrører våre transportårer. Flyruter og flypriser får fokus i media og var også tema i dialogmøtet. Det var også regularitet på veiene, rassikring og transportmidler (busser) som må tåle vær og klima på kysten av Finnmark. Klimaendringene vil medføre mere (og sterkere) vind og mer nedbør. Da må bussene tåle at det blåser kuling uten at de skyves av veien.
Sist uke hadde vi formannskapsmøte og møte i planutvalg. I formannskap behandlet vi forespørsel om å bosette 30 flyktninger. Det er et enstemmig formannskap villig til, og gjerne flere dersom vi får til en vellykket integrering. Det er godt å bo i en kommune der vi er villig til å ta imot mennesker på flukt, og der vi strekker oss for å få det til på en god måte.
I planutvalget ble områdereguleringen for Nordkapphalvøya vedtatt lagt ut på høring med noen små endringer. Når den er lagt ut er det mulig å komme med innsigelser og innspill.
Den siste uka har det vært oppmerksomhet rundt avdelinger i barnehager der man ser seg nødt til å stenge i mangel på personell. Det er situasjon som verken er ønsket eller planlagt for. En reduksjon av tilbudet frustrerer både ansatte, foreldre og folkevalgte. I diskusjoner hevder enkelte at stenging skyldes kommunestyrets budsjettvedtak og inndragning av mulighet for overtid. Det er den planlagte overtiden som rammes av budsjettvedtak, og forklaringen er at man ikke kan planlegge virksomheters drift ved bruk av overtid. Åpningstid, personalmøter, foreldresamarbeid og utviklingsarbeid har vært løst og skal løses innenfor ordinær drift. Når personell blir syke så søker man å finne løsninger internt i barnehagene, gjerne i samarbeid mellom barnehagene. Når det ikke går leies det inn vikar eller man strekker vaktene ved bruk av overtid. Da benyttes overtid for å løse akutte situasjoner, og det vil jeg tro alle folkevalgte har forståelse for er nødvendig. Overtidsbruk innen helsesektoren har lik forklaring; ansatte er syke, vikarer er ikke å oppdrive og den akutte situasjonen må løses med overtidsbruk.
I helga ble jeg oppmerksom på at rivninga av internatet på Sarnes er i gang, og det er sannelig en ønsket hendelse. Bygningen er solgt med en klausul om rivning innen et år, så nå får vi ha god tro på at det blir slik.
Gammelstøyten i Nordvågen ble arrangert midt i januar, og var en flott opplevelse. At revyene og musikkshowet betyr mye for oss, ble bekreftet av strålende feststemt publikum i romjula og på Gammelstøyten. Enda en stor takk til alle som bidrar til at tradisjonene lever og samlingspunktene består.
Perleporten kulturhus bidrar med å skape nye tradisjoner bl.a. med Sunshine winter festival. Øyebetennelse og forkjølelse gjorde min deltakelse litt laber. Jeg fikk likevel med meg flotte musikkopplevelser både torsdag og fredag, et lærerikt seminar om vin og et yrende folkeliv i Sjøgata på lørdagen. De badende imponerte og hadde godt med publikum til å heie dem fram. Jeg ble bedre kjent med Bjarne Holst sine bilder på utstilling vil takke stiftelsen, Liselotte Hansen og Marit Tjernstad for et fint opplegg. Samarbeid med vår egen filmfestival gjorde at filmen «La elva leve» ble vist på kinoen. En flott filmopplevelse var det.
Jeg har sett sola og har ønsket den hjertelig velkommen. Nå kan februar ønskes velkommen, samtidig som lyset gjør dagene lengere. Jeg håper på ei fin tid for oss alle.
Trudy Engen
Ordfører i Nordkapp