Noen dager inn i mars måned får dere ei lita oppdatering fra ordfører. De av dere som er på Facebook har nok fått med dere det meste i mine ukentlige oppdateringer der.
Siden nyttår har det vært hektisk reiseaktivitet for ordførerne, og på flere arenaer går det samme utfordringsbildet igjen; befolkningsnedgang og demografisk skjevhet der fødselstallene er altfor lave, samferdselsutfordringer med veier som ikke vedlikeholdes godt nok, rasfare som begrenser regulariteten og kollektive transportmidler (busser) som ikke holdes på veien når det blåser kuling, flyruter og priser som gjør at å fly fra kortbanenettet ikke blir et alternativ og utfordringer med å rekruttere til arbeidsplasser i både offentlig- og kommunal sektor.
Regjeringspartiene (Ap og Sp) satser på bygdevekstavtaler som skal motvirke befolkningsnedgang, sikre rekruttering og utvikle næringsliv i ytterkantene av distrikts Norge. Nordkapp er sammen med Gamvik, Lebesby og Porsanger tildelt en pilot, og nå jobbes det for å utforme en avtale med staten. Da må vi peke på områder vi mener kan bidra for å møte intensjonen med satsningen. Derfor skal formannskapene, prosjektledelse, kommunedirektørene, statsforvalter og fylkeskommune møtes til lunch-til-lunch møte i Honningsvåg denne uka. Statsforvalter og fylkeskommune er sammen med Distriktssenteret støttespillere i arbeidet. Det blir spennende å se hva vi får til, og artig er det å møte naboene våre.
I anledning Samefolkets dag 6. februar ble følgende sagt i ordførers tale: «Nordkapp kommune er en kommune der mange mennesker med ulik etnisitet, nasjonalitet og fra ulike områder i landet har slått seg ned. Sjøsamene er en del av befolkningen som nå kan gjøre seg og sin identitet synlig. Eldre mennesker som er oppvokst med fornorskningen som medførte en følelse av annerledeshet og skam, valgte ofte å skjule sin samiske identitet, - den var verken godtatt eller god nok i det norske samfunnet. Sammen med både sentraliseringstiltak der folk fikk betalt for å flytte fra hjemmene sin, lokalbåter som ble erstattet av veibygging og fornorskninga som strakte seg over en lang epoke, har dette medvirket til at den sjøsamiske kulturen og levemåten for en stor del ikke er synlig hos oss lenger. De små bebyggelsene der fiskarbonde-familiene holdt til og levde sine liv, er enten fritidsbolig for etterslekta eller står for forfall.»
Midt i februar holdt Fefo strategiseminar i Karasjok. Ordførerne deltar og kommer med ulike innspill, både til strategidokumentet som skal revideres og om utvikling og utfordringer i kommunene. Samiske spørsmål er en del av det som drøftes. Jeg tenker at vi gjerne kan løfte samiske spørsmål og invitere til mer dialog, både med reindrifta og med folk med samisk identitet i vår kommune.
Jeg er stolt og rørt over folket i Nordkapp som stilte opp og viste sin solidaritet til det ukrainske folket og sin motstand mot Russlands invasjon av landet 24. februar. Ordfører ble kontaktet på i en felles e-post til ordførere fra #Unitewithukraine og trillet ballen til gruppelederne. Dermed ble dette ei tverrpolitisk markering sammen med Nordkapp frivilligsentral. Det er godt at partiene kan og vil samarbeide i viktige saker og markeringer. Det var fakkeltog, appell og kulturinnslag, og frivilligsentralen ba på kaffe i etterkant av arrangementet.
Sist uke var det møte i planutvalg og valgstyre, begge utvalgene har lik sammensetning som formannskap. PLU behandla en dispensasjonssøknad, valgstyret gjorde delegering som kommunedirektøren foreslo. Valgkretsene i Gjesvær og Nordvågen blir som de er. Valgstyret var tydelig på at det må være dialog med bygdene før man eventuelt endrer på kretsene.
Dialog må sikres i alle saker som berører innbyggerne, det gjelder også barn og unge. Ungdomsrådet vårt er redusert siden fire av medlemmene nå er ute av kommunene. Derfor har ordfører tatt initiativ overfor de tre unge som er igjen, og elevrådene ved grunnskolen og videregående skole. Vi skal møtes for å drøfte hvordan vi kan få rådet opp å stå, med mål om at det er oppe og både står og går i god tid før høsten og kommunevalget.
Avisen Ságat har hatt en sak om innkreving av inngangsbillett til Nordkapphallen og ordfører ble bedt om å gi en kommentar. Den var slik: «Jeg ser ingen grunn til at inngangsbillett til Nordkapphallen må kreves inn flere hundre meter før Nordkapphallen og at Scandic sine billettbuer skal sperre av offentlig vei. Jeg har nå etablert dialog med veieier, som er Statens vegvesen, i anledning saken. Nordkapp kommune er vertskap for næringslivet og har ei klar forventning om at alle aktører forholder seg til de rammevilkår og det lovverk som vi har.» Klima- og miljødepartementet gir denne kommentaren til avisen: «Seniorrådgiver Martine Løvold i Klima- og miljødepartementet har vært i kontakt med ordfører Engen. – Fra statens side kan vi bare fastslå at det foreligger en rettskraftig dom som helt klart sier at Scandic ikke kan fortsette den avgiftspraksisen man tidligere hadde. Om man vil kreve inn avgift fra folk som vil inn på friluftsområdet, må man først søke om løyve fra kommunen for å kunne gjøre dette. Det er nå opp til partene, kommunen og Scandic, å finne frem til en riktig løsning for avgiftsinnkreving.» Nordkapp kommune må følge dette opp. Selv om saken er vanskelig, så er mitt håp at vi kan fortsette å ha dialog med alle næringsaktører i kommunen.
Nå tror jeg at det meste av reisevirksomheten denne vinteren er overstått, selv om det nok vil dukke opp møteplasser ordfører bør være til stede på utover våren. Det blir godt å få ro til samtaler med de som lever livet sitt i kommunen, og til å jobbe med mer hjemlige saker.
Jeg tar imot lysere dager med glede, er takknemlig for at vi kan ta imot gjester og ser at reiselivet er i gang. Kanskje får vi også kjøre gjennom den nye Skarvbergtunellen før sommeren kommer.
Jeg ønsker alle ei fin tid i vår-vinter måneden mars.
Trudy Engen
Ordfører